Investera i solenergi i Zambia

De senaste månaderna har jag ägnat väldigt mycket tid till att fundera över sparande och att jag och familjen borde börja spara och investera en del av våra inkomster. Sagt och gjort och jag har börjat köpa in mig lite i fonder och aktier. Jag vill dock inte ha allt i aktiemarknaden, speciellt eftersom det känns extremt haussigt på börsen och i samhället i stort. Vidare försöker jag lägga mina sparpengar i grejer jag tycker om och respekterar och som jag tror är bra för samhället (därför aldrig aktier i Swedish Match, Catena Media, Betsson eller GazProm). Att investera i solenergi i Afrika tycker jag och min familj verkar riktigt bra och fint!

LÄNK TILL NYA PROJEKT SOM GER DIG €10 TILL ATT INVESTERA I SOLENERGI I AFRIKA

Jag är inte jättemycket för solen som energikälla ………… i Sverige och norra Europa. Däremot tycker jag det är obegripligt att solceller och solenergi inte används ännu mer än vad som görs i regioner där solen lyser och det är ordentligt varmt en stor del av året. I rika områden med mycket luftkonditionering är det för mig helt otroligt att solenergi inte körs mer (solenergimarknaden växer i sådana länder, men det bör kunna gå fortare). I mindre utvecklade områden i till exempel centrala och södra Afrika kan de, trots att elnät inte är utbyggda, driva elektricitet med energi från solen! Istället för batterier, diesel, fotogen eller annan giftig inomhusförbränning. Solenergi är redan idag billigare och bättre och mer skalbart.

Det är detta startupen Trine har tagit fasta på. Trine är en digital investeringsplattform som hjälper oss att via crowdfunding investera i solenergi i framförallt Afrika. Investeringen sker DIREKT i projekt på plats. Detta snabbar upp processer avsevärt och ger oss en chans att göra gott och tjäna pengar på samma gång.

I varje projekt kan du investera minst €25 och den övre gränsen är nog att fylla projektbehovet. Jag tror att de flesta projekten innebär att du lånar ut pengar (med ränta) till ett företag som ska utföra själva uppdraget. Jag kommer att börja lägga  €25 eller €50 i alla framtida projekt jag tycker verkar vettiga. På detta sätt sparar jag en liten slant till ränta och gör det för en god sak. Om något projekt går åt skogen och jag inte får tillbaka investeringen är det inte hela världen när det är ett så pass litet belopp. Jag ser sparandet som en donation och ett komplement till de gåvor jag ger till välgörenhetsorganisationer etc. Jag tycker det verkar som ett grymt sätt att stödja lokala företag istället för de ”onda” globala jättarna.

Nu har jag och min familj gjort vår första inbetalning i ett Trine-drivet projekt. Det gäller en investering (om €50 nu kan kallas en investering) i ett lån till företaget VITALITE. De ska installera ”1700 solar home systems” i ett samhälle som heter Mwembeshi och ligger i Zambia. Dessa hemsystem består av

  • Två lampor
  • Mobilladdare
  • Radio
  • Batteri
  • 6W solpanel eller 20/50W solpanel
  • TV (några system)

Jag ska inte trötta ut er med för mycket mer info, se istället mina rekryteringslänkar som ger dig och mig €10 extra att investera! Men det är för mig uppenbart att dessa enkla grejer förenklar livet i samhället avsevärt. Barnen kan läsa läxor även efter mörkrets inbrott, hantverksarbete kan utföras under fler timmar, affärsinnehavare kan ha öppet något längre. Med mera, med mera, med mera.

Investing in this project provides low-income households and businesses in Mwembeshi, Zambia with access to clean electricity. Our solar partner VITALITE seeks a loan to purchase 1,700 solar home systems – providing solar energy to 8,415 people.

investera i solenergi (vitalite)
I VITALITE-affärerna köps solenergiprodukter eller elkredit och kunderna kan få hjälp med hemsystemen.

I just detta projekt är förväntad avkastning 5.5 %. Återbetalningen ska ske omgående och förväntad vara avklarad efter 24 månader.

Risken är ju svårbestämbar såklart. Trine verkar vara riktigt seriöst, men det finns såklart en risk att VITALITE inte återbetalar lånet. Företaget har risknivå B, vilket betyder: ”Solar partner with good track record, showing weaknesses in one of the areas.” Dessa (fyra) delar är:

  1. Company and project financials of the solar partner
  2. Organisational structure and strength of the management team
  3. Country they operate in, covering political risk and market size
  4. Maturity of technology that they use in the project(s) and level of customer service

Det är på grund av den svårbestämda risken som jag håller nere insatsen. Men visst känns det härligt att kunna lägga en liten del av sina sparpengar till att investera i solenergi i Zambia och andra delar av Afrika och i framtiden kanske andra delar av världen!

LÄNK TILL NYA PROJEKT SOM GER DIG €10 TILL ATT INVESTERA I SOLENERGI I AFRIKA

1 reaktion på ”Investera i solenergi i Zambia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *