Solenergi i Afrika – Nya projekt

Jag skrev för ett tag sedan att jag investerat en liten slant i ett solenergiprojekt i Zambia via det göteborgska startupbolaget Trine som inriktat sig på solenergi i Afrika.
solenergi

Trine är ett bolag som crowdfoundar projekt inom solenergi i (främst) Afrika. Jag tycker att bolaget verkar tryggt och framförallt fint att spara pengar genom. Därför kommer familjen Berglund fortsätta spara mindre slantar i de flesta av de projekt de plockar fram. Nedan sammanställer jag de projekt vi lagt in pengar i (det senaste längst upp).

Du är mer än välkomna att investera lite i dessa fina projekt. Använd gärna våra rekryteringslänkar nedan så får både du och vi lite extra pengar att putta in. Mer information om hur jag/vi tänkt kring Trines projekt finns i mitt första inlägg i ämnet.

VÅR REKRYTERINGSLÄNK SOM GER DIG €10 TILL ATT INVESTERA I SOLENERGI I KENYA:

https://www.jointrine.com/just-invested/32557

BBOXX 3, Solenergi i Kenya

Investera i solenergi till 8 procent räntaSE MER INFO OM BBOXX 1 NEDAN.

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/32557
Sista dag för investering: 2018-06-25 (kan självfallet bli fullinvesterat tidigare)
Förväntad årlig avkastning: 6.75 %!
Återbetalningsperiod: 42 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i januari 2019.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: BBOXX
Projekttyp: Hemsystem

Pawame, Solenergi i Kenya

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/30461
Sista dag för investering: 2018-05-22 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 6.00 %
Återbetalningsperiod: 24 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i december 2018 (före det en liten räntebetalning i september 2018).
Risknivå (A-D, A bäst): B
Partner: Pawame
Projekttyp: Hemsystem

OBSERVERA att Trine nu har ett avtal med SIDA som gör att minst 60 procent av investeringen garanteras även om någon partner inte kan betala tillbaka lånen. Det är ju faktiskt en ganska ordentlig garanti som gör att investeringarna helt klart är intressanta ”på rikitgt” som investeringar. Superbt Trine!

Tillsammans med informationen till höger (du kan få 8 procent ränta!) är detta fantastiskt om du vill investera lite större.

Detta är vår andra investering i Trines partner Pawame. Se avsnitt Solenergi i Afrika – Lighting Homes, Kenya för den första. Därifrån har de första återbetalningarna börjat ticka in utan problem.

Detta projekt förväntas ge ren solenergi till 6000 människor i de lantliga delarna av Kenya. Många av Pawames kunder idag köper fotogen för $10 och solel vore ett jättelyft för dem som inte behöver kosta!

BBOXX 2, Solenergi i Kenya

SE MER INFO OM BBOXX 1 NEDAN.

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/29858
Sista dag för investering: 2018-05-02 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 6.75 %!
Återbetalningsperiod: 42 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i november 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: BBOXX
Projekttyp: Hemsystem

BBOXX 1, Solenergi i Kenya

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/25990
Sista dag för investering: 2018-03-20 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 6.75 %!
Återbetalningsperiod: 42 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i oktober 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: BBOXX
Projekttyp: Hemsystem

Trines första lån till BBOXX är början till det största massfinansierade investeringsinitiativet inom (off-grid) solel någonsin! Lånet kommer enligt Trine ge utrymme till 10300 solsystem och tillbehör i landsbygden i Kenya.

Ett kunna ha tillgång till elektricitet off-grid är viktigt i dessa områden eftersom det är normalt med strömavbrott i flera dygn (trots att betalning för bätverket fortfarande förväntas).

Murekatete Fatuma, en lantbrukare i Rwanda som är kund hos BBOXX säger:

“The BBOXX system gives me independence to pay an amount I can afford by myself. I didn’t want to go another night without any power!”

Kunder betalar mellan fyra och sju USD per månad enligt ett Pay-As-You.Go-system. Det är mycket billigare än alternativen!

Jag gillar verkligen räntan på 6.75 procent i detta projekt. Anledningen till den höga räntan antar jag är den långa återbetalningsperioden. Jag ser det dock som enbart positivt eftersom det ger möjlighet till jämnt och fint kassaflöde nu när vi börjar bli investerade i många projekt.

Läs mer om projektet och använd gärna vår etableringskod som automatiskt fylls i om du använder denna länk!

Solenergi i Homa Bay, Kenya

solenergi i homa bay, kenya, afrikaRekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/25773
Sista dag för investering: 2018-02-19 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.10 %
Återbetalningsperiod: 30 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i december 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: Raj Ushanga House (RUH)
Projekttyp: Hemsystem (fyra lampor, mobilladdare, batteri, kontrollsystem för att optimera energianvändning, solpaneler)

Trines projekt åtta med partnern Raj Ushanga House! Denna gång kommer, enligt Trine, 1300 hemsolsystem inbringas till landsbygden i Kenya. Dvs precis som i flera projekt beskrivna nedan.

RUH verkar vara ett bolag att lita på. Risken bedöms som låg (risknivå A) och det känns mycket bra.

Läs mer om projektet och använd gärna vår etableringskod!

Mer kvinnlig entrepenörskraft i Kenya – Navakholo!

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/25232
Sista dag för investering: 2018-02-20 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 6.00 %
Återbetalningsperiod: 12 månader, små betalningar av ränta förväntas ske i juni, september och december 2018 och fullständig återbetalning sker i mars 2019.
Risknivå (A-D, A bäst): B (därav den ”höga” räntan jämfört med nivå A)
Partner:  NewLight Africa (Heya!)
Projekttyp: Skapande av kredit för kvinnliga solelsentrepenörer.

Trines andra projekt med NewLightAfrica (Heya!) (se nedan för det första och mer utförlig info som även rör detta projekt) riktar sig även detta till kvinnliga entrepenörer i Kenya. Denna gång i regionen Navakholo.

På Trines beskrivning av projektet läser jag om Stella Wekesa som säljer solprodukter i sin omgivning. Hennes kunder är framförallt mammor som använder pengarna de sparar från solsystemen till att betala dyra skolavgifter med mera.

Enligt Trine kommer 18 760 människor få tillgång till elektricitet med detta projekt och 2927 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras! Läs mer om projektet med kvinnlig entreprenörskap och använd gärna vår etableringskod!

Elektricitet från solen till fiskare i Kayenze, Tanzania

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10: https://www.jointrine.com/just-invested/22794
Sista dag för investering: 2018-01-18 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 6.50 %
Återbetalningsperiod: 24 månader, liten betalningar av ränta förväntas ske i april 2018, återbetalning med amortering startar i juli 2018 och sker sedan kvartalsvis till januari 2020.
Risknivå (A-D, A bäst): B (därav den ”höga” räntan jämfört med nivå A)
Partner: Simusolar – Första samarbetet med Trine. Bildades 2014. Vill förbättra liv och affärsliv för bönder och fiskare på i Tanzanias landsbygd. De säljer för närvarande 200 lampor till fiskare per vecka!
Projekttyp: El från solenergi för fiskare i Tanzania. Ett system består av en lampa, 12 Watt solpanel och en USB laddport.

Just nu finns det hela fyra projekt att investera i på Trines hemsida! Jag valde att lägga lite pengar i en första investering i Tanzania för att sprida risken lite.

Detta projekt innebär ett lån på 170 000 Euro till Simusolar. De säljer solenergibaserad utrustning till fiskare i Tanzania, vilket gör att de kan byta ut sina giftiga och miljöförstörande fotogenlampor mot elekticitetsdrivna. Förutom att förbättra miljön för Tanzanias fiskare och natur är solenergisystemet mer ekonomiskt fördelaktigt för varje fiskare. Avkastningen beräknas öka med 30 procent i medeltal!

Enligt Trine kommer 2100 system finansieras med detta projekt och 1100 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras! Läs mer om projektet i Tanzania och använd gärna vår etableringskod!

Mer el från solenergi i Kenya – Kvinnlig entrepenörskraft i Kakamega!

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/21347
Sista dag för investering: 2017-12-26 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 6.00 %
Återbetalningsperiod: 12 månader, små betalningar av ränta förväntas ske i april, juli och oktober 2018 och fullständig återbetalning sker i januari 2019.
Risknivå (A-D, A bäst): B (därav den ”höga” räntan jämfört med nivå A)
Partner:  NewLight Africa (Heya!)
Projekttyp: Skapande av kredit för kvinnliga solelsentrepenörer.

Detta projekt är riktigt intressant och skiljer sig lite från de senaste projekten från Trine. Trines partner NewLightAfrica (Heya!) vill ge kreditmöjligheter för kvinnliga entrepenörer i Kakamega i Kenya. Detta ska ge dem möjlighet att ge befolkningen möjlighet till billig el från solenergi. Något som en stor del av befolkningen inte har råd med idag.

I Kenya är omkring en halv miljon kvinnor medlemmar av så kallade ‘Chama’, vilket ger möjligheter till kortsiktig mikrofinansiering, typiskt för att betala skolavgifter och sjukhuskostnader. Nu kan de också köpa produkter som spisar, vattentankar och solprodukter. NewLight Africa (Heya!) sysselsätter kvinnor från dessa grupper för att sprida ordet och sälja solprodukter.

Enligt Trine kommer 8760 människor få tillgång till elektricitet med detta projekt och 2927 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras! Läs mer om projektet med kvinnlig entreprenörskap och använd gärna vår etableringskod!

Solel i Katheka, Kenya

Rekryteringslänk som ger dig (och familjen Berglund) €10:
https://www.jointrine.com/just-invested/20884
Sista dag för investering: 2017-12-19 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.10 %
Återbetalningsperiod: 30 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i oktober 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: Raj Ushanga House (RUH)
Projekttyp: Hemsystem (fyra lampor, mobilladdare, batteri, kontrollsystem för att optimera energianvändning, solpaneler)

Projekt sex med partnern Raj Ushanga House och är snarlikt de äldre projekten med RUH. Denna gång kommer, enligt Trine, 1300 hemsolsystem inbringas till landsbygden i Kenya. Dvs precis som projektet i Machakos beskrivet nedan.

RUH verkar vara ett bolag att lita på. Risken bedöms som låg (risknivå A) och det känns mycket bra. Läs mer om projektet och använd gärna vår etableringskod!

Machakos, Kenya

Sista dag för investering: 2017-11-22 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.10 %
Återbetalningsperiod: 30 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i september 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: Raj Ushanga House (RUH)
Projekttyp: Hemsystem (fyra lampor, mobilladdare, batteri, kontrollsystem för att optimera energianvändning, solpaneler)

Detta är Trines femte projekt med partnern Raj Ushanga House och liknar såklart de äldre projekten med dem. Detta projekt kommer enligt Trine inbringa 1300 hemsolsystem till landsbygden i Kenya. Det betyder att mer än 6000 människor kommer att få tillgång till ren energi och att 1216 ton koldioxidutsläpp reduceras!

Trine skriver att RUH’s försäljningsteam åker ut på landsbygden för att hitta potentiella kunder. Regionchef Joyce Kirumba berättar att hon inte tror att folket inser att det finns ett alternativ till det dyra och hälsofarliga fotogenet.

solenergi machakos kenya

En väldigt stor del av befolkningen i Machakos är barn och en investering i detta projekt kommer att hjälpa barn att kunna göra läxan längre på kvällen och framförallt med ljus från en vanlig glödlampa istället för giftig fotogen!

RUH verkar vara ett bolag att lita på. Risken bedöms som låg (risknivå A) och det känns mycket bra. Läs mer om projektet och använd gärna min etableringskod!

Solenergi i Zambia

Sista dag för investering: 2017-10-10 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.10 %
Återbetalningsperiod: 24 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning halvårsvis med en första betalning i april 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): B
Partner: VITALITE
Projekttyp: Hemsystem (Innehåller två lampor, mobilladdare, radio, batteri och solpanel. Några av systemen innehåller också en TV och därför mer effektfulla solpaneler och batterier. Några andra har extra lampor.)

Detta projekt inbringar 1800 hemsolsystem, vilket betyder att 8854 personer kommer att få tillgång till ren energi och 2572 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras

Detta projekt liknar väldigt mycket det första jag skrev om. Se mer info här.

Att risken beräknas som relativt låg (risknivå B) känns okey. Se mer information om olika projekt inom solenergi i Afrika i allmänhet och detta i Zambia i synnerhet.

Solenergi i Afrika – Lighting Homes, Kenya

solenergi_lighting_homes_kenya Sista dag för investering: 2017-10-10 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.10 %
Återbetalningsperiod: 24 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med en första liten betalning i januari 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): B
Partner: Pawame. Solsystemtillverkare är UK Aid and Fosera (som garanterar att minst 50 procent av projektsumman kommer att återbetalas.)
Projekttyp: Hemsystem (Ca 80 procent av systemen innehåller 10 W solpanel, två lampor, batteri, mobilladdare. Ca 20 procent av systemen innehåller också en TV och därför mer effektfulla solpaneler och batterier.)

Detta projekt inbringar 1300 hemsolsystem, vilket betyder att 6513 personer kommer att få tillgång till ren energi och 2911 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras

Liksom övriga projekt från Trine gör detta att familjer får en mycket drägligare tillvaro och ett billigt sätt att skaffa elektricitet (när solsystemet betalats fullständigt blir elektriciteten till och med gratis!). Mer tid skapas till studier, giftig fotogen elimineras och så vidare.

Att risken beräknas som relativt låg (risknivå B) känns okey. Se mer information om olika projekt inom solenergi i Afrika i allmänhet och detta i Lighting Homes i Kenya i synnerhet.

Solenergi i Afrika – Nyabondo, Kenya

solenergi_nyabondo_kenyaSista dag för investering: 2017-09-12 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.31 %
Återbetalningsperiod: 30 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i juni 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: Raj Ushanga House (RUH)
Projekttyp: Hemsystem (fyra lampor, mobilladdare, batteri, kontrollsystem för att optimera energianvändning)

Detta projekt liknar projektet i Kolweny som beskrivs nedan, men dubbelt så mycket pengar ska samlas in. Detta kommer enligt Trines egna information inbringa 2400 hemsolsystem. Det betyder att 12958 människor kommer att få tillgång till ren energi och 2902 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras.

De flesta försäljarna av solsystemen är kvinnor, vilket kan vara en viktig pusselbit för att skapa en mer jämlik arbetsmarknad.

Att risken beräknas som låg (risknivå A) känns mycket bra. Se mer information om olika projekt inom solenergi i Afrika i allmänhet och detta i Nyabondo i Kenya i synnerhet.

Solenergi i Afrika – Kolweny, Kenya

solenergi_kolweny_kenyaSista dag för investering: 2017-08-15 (fullinvesterat)
Förväntad årlig avkastning: 5.5 %
Återbetalningsperiod: 30 månader, betalning förväntas ske enligt avbetalning kvartalsvis med första betalning i maj 2018.
Risknivå (A-D, A bäst): A
Partner: Raj Ushanga House (RUH)
Projekttyp: Hemsystem (fyra lampor, mobilladdare, batteri, kontrollsystem för att optimera energianvändning)

I dessa lantliga områden i västra Kenya används fotogen och diesel för att skapa energi och för ljuskällor. Detta skapar gifter som ger extrema hälsoproblem för människorna. Elektricitet är mycket renare, och kanske framförallt el från solenergi. Elektricitet är dessutom mycket billigare än fotogen, så hemsolsystem skulle spara varje familj en hel del pengar.

Enligt Trines egna information kommer detta projekt inbringa 1200 hemsolsystem. Det betyder att 5880 människor kommer att få tillgång till ren energi och 1314 ton koldioxidutsläpp kommer reduceras.

Att risken beräknas som låg (risknivå A) känns mycket bra. Se mer information om olika projekt inom solenergi i Afrika i allmänhet och detta i Kolweny i Kenya i synnerhet.
2 reaktioner på ”Solenergi i Afrika – Nya projekt

  1. Vilken fantastisk affärsidé med att samla pengar till solenergi i Afrika! Jag ska genast investera. Använder givetvis din länk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *