Fullträff: Den mest sannolika raden inträffar en gång på 45 miljoner

Svenska Spel lanserar idag en ny spelform med namnet Fullträff. Det går ut på att gissa antalet mål i tretton utvalda matcher och vi kan direkt förstå att det är extremt svårt att träffa rätt. Det gör mig initialt tveksam till spelformen trots att det utlovas stora utbetalningar. Men vi får ge det några veckor innan jag kan uttala mig mer.

Svenska Spel garanterar en utbetalning på minst 50 miljoner att dela på för de som får en fullträff och träffar 13 rätt. Om ingen träffar (och det kommer ske de flesta veckor) ökar betalningen för 13 rätt till ännu mer upp till som mest 300 miljoner.

Dynamisk utbetalning

En positiv grej är att de har en form av dynamisk utbetalning. Till skillnad mot Stryktipset, där utbetalning ges på 13, 12, 11 och 10 rätt oavsett svårighetsgrad på kupongen, betalas utdelning till de rader som har mest antal rätt av alla som spelats. Är raden/raderna med mest antal rätt ”endast” elva utgår utbetalningen därifrån. Om jag fattat det rätt blir det utbetalning för 11, 10 och 9 rätt i detta exemplet (tre vinstgrupper). För en riktigt svår kupong där den bästa raden har nio rätt betalas utdelning på 9, 8 och 7 rätt. Och så vidare. Bra tänkt Svenska Spel!

Får jag tid över ska jag försöka tänka till ytterligare om Fullträff är ett bra spel där det går att hitta vettiga värderader (trots svårigheten). Rader med värde går absolut hitta, men sannolikheten att träffa 13 är extremt liten. Frågan är om det är värt att spela då. Jag återkommer om detta om jag får tid som sagt.

Veckans fullträffkupong

I bilden nedan har jag sammanställt den information som Svenska Spel ger för Fullträff. De anger odds för 0 till 5 mål och det gör att det räkna ut sannolikheten för dessa utfall (om vi helt bortser från 6 och 7+ mål och ger de utfallen 0 procents chans). Jag observerar att det generellt är minst spelvärde på 2 och 3 mål. Samtidigt är det dessa utfall som är mest sannolika.

Det går inte att helt spela spelvärda tecken på Fullträff (sannolikheten från odds > streckprocent) för då blir ett svårt spel mer eller mindre omöjligt att träffa rätt på. Som på Stryktipset gäller det att kombinera några tecken med lågt spelvärde med andra med högt. Produkten av kvoterna i bilden nedan bör åtminstone bli en bit över 1, men jag tänker att den i den här spelformen, där vi har en otrolig varians, bör bli betydligt större än så. Ska vi säga minst över 5?

Några exempel på intressanta tecken kan vara fem eller ännu fler mål i Fulham – Newcastle, Inter – Roma eller Empoli – Milan. Kanske att kombinera med 0 mål i Liverpool – Brighton, Mallorca – Barcelona, PSG – Nice eller Degerfors – Djurgården. Men väljs denna strategi blir systemet extremt svårt. Då måste det kombineras med mer sannolika utfall.

Jag observerar vidare att två mål är det mest sannolika utfallet i Mallorca – Barcelona, men att det trots det har en kvot över 1.00. Det vill säga ett bra spelvärde. En bank! 🙂

Ett sammanfattande inlägg efter att resultaten i veckans omgång blivit klara finns här.
Fullträff är svårt

Tre ytterligare kommentarer som belyser svårigheten med Fullträff:

  • Antalet möjliga kombinationer är 813=550 miljarder. Jämför med Stryktipset (som ju är ett extremt svårt spel) där antalet möjliga kombinationer är 313=1.59 miljoner.
  • Om vi antar att oddsättningen indikerar det exakta sannolikhetsutfallet för matcherna är chansen att den mest sannolika raden faktiskt inträffar ca 0.2355*0.2759*…0.2380=2.21*10-8, det vill säga 0.00000221 procent. Det betyder att om du spelar denna mest förväntade raden vecka efter vecka är förväntat antal veckor innan du träffar rätt drygt 45 miljoner! Med tanke på att jag i den uträkningen satt sannolikheten för 6+ mål till noll är den egentliga sannolikheten till och med mindre än så. Och den raden har såklart ett extremt litet spelvärde, det är säkert många som har med den mest sannolika raden i sina system… Jämför med erkänt svåra Stryktipset där den mest sannolika raden på veckans kupong har sannolikhet omkring 0.0030 procent.
  • Totaloddset för en kombination med de mest sannolika utfallen i varje match är 13.7 miljoner. Med tanke på att de flesta utfall är bra mycket mindre sannolika än denna är risken gigantisk att totaloddset överstiger de utlovade 50 miljonerna. Det finns alltså ingen direkt mening med att jaga 13. Däremot gör den dynamiska utbetalningen möjligen att det går hitta spelvärde ändå.

Lycka till om du spelar! Jag kommer lägga in ett fåtal rader mest för att se hur Svenska Spels nya idé med Fullträff funkar.


Den mest sannolika raden på Fullträff har sannolikhet mindre än 0.00000221%
Streckfördelning och sannolikhet på Fullträff 2022-10-01

1 reaktion på ”Fullträff: Den mest sannolika raden inträffar en gång på 45 miljoner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *