Elgiganten och Tele2

I april i år köpte min fru (låt oss kalla henne Linnéa eftersom hon heter så) en telefon på Elgiganten, med abonnemang hos Tele2. Efter några dagar upptäckte vi att laddningen var under all kritik. Inte ens ett dygn klarade laddningen (inte ens i närheten). Detta för en splitterny telefon! Vi tyckte också att det var konstigt att varje gång vi pratade i telefon bröts samtalet, men trodde till en början att det var min lite äldre telefon det var del på. Problemen kvarstod dock när Linnéa pratade med andra och vi förstod att det var något som var fel på hennes telefon. Vi tog kontakt med Elgiganten och Tele2 och förklarade problemen.

Detta är för mig ett solklart fall. Telefonen är ett måndagsexemplar och den vanliga fabriksgarantin ska såklart täcka detta.

Men icke, Elgiganten och Tele2 ville inte ta på sig något ansvar och hon fortsatte att försöka använda en katastrofal telefon. Kanske skulle vi tagit större strid redan här och reklamerat telefonen, men ni vet hur det är, annat kommer emellan.

elgiganten och tele2

Efter ett tag började laddningen fungera allt sämre och ganska snart gick det inte alls att ladda telefonen. Vi gick återigen till Elgiganten och försökte hävda att den extra trygghetsgarantin åtminstone skulle kunna täcka detta (tydligen är det något stift i laddningsanslutningen som gått sönder). Telefonen skickades iväg på service, men vi fick informationen om att detta inte alls säkert täcks av garantin. Idag när vi öppnade posten från något som heter Moderna Försäkringar läser vi också att:

För att skadan ska täckas av försäkringen ska den uppstått ”genom en plötslig och oförutsedd utifrån kommande händelse” eller genom internt fel eller att garanti/reklamation upphört. (paragraf 5 i villkoret) Däremot lämnas inte ersättning för exempelvis gradvisa förändringar, slitage eller onormalt användande (paragraf 6, undantag)

Av bilder på den skadade produkten framgår att produkten blivit utsatt för åverkan.

Eftersom du inte kunnat ge en förklaring på hur skadan uppstått är det omöjligt för oss att avgöra om den omfattas av försäkringen. Vi kan därför inte gå in och täcka din skada och avslår ditt krav. Detta är vårt slutgiltiga ställningstagande.

Hade vi hävdat att dottern tagit en gaffel och rört om i laddningsanslutningen hade vi fått ersättning (så sa till och med en försäljare på Elgiganten att vi skulle göra!). Men nu kan vi inte säkert säga vad som hänt och då täcker den extra försäkringen ingenting. TROTS ATT DET ÄR UTOM ALL TVIVEL ATT TELEFONEN ÄR AV ETT MÅNDAGSEXEMPLAR FÅR VI ALLTSÅ BETALA ALLT SJÄLVA!

Felet vi gjort är alltså att beskriva det exakta händelseförloppet och gett olika aktörer (Elgiganten – via Moderna Försäkringar – och Tele2) chans att hävda att det inte är deras problem.

—–

Inte nog med detta.Vid köpet fick Linnéa informationen att telefonen skulle kosta X kr i månaden oavsett hur mycket den användes. Hon frågade flera gånger om inga andra avgifter tillkom, men så skulle inte vara fallet. När första räkningen från Tele2 kom fanns en extra månadsbetalning på 200 kr för att betala för själva telefonen. Detta är såklart inget konstigt i sig, det är klart att man ska betala för sin telefon. MEN i flera abonnemang ingår denna avgift i den fullständiga månadskostnaden. Linnéa försökte alltså fråga flera gånger, men fick informationen att inga sådana avgifter skulle tillkomma.

Detta kan väl inte vara OK? En försäljare kan väl inte undanhålla information om hur mycket en telefon kostar?

Såklart är det omöjligt för oss att bevisa vad som sagts mellan Linnéa och försäljaren. Men vi har fått mejl från ett tjugotal personer som varit med om liknande situationer. Kan det vara så att Elgiganten har som affärsidé att undanhålla information till sina kunder? Såklart helt sjukt om så skulle vara fallet, men det skulle inte förvåna mig.

—–

Detta ärende är extremt påfrestande. För det första kan det sluta med att vi behöver betala en massa pengar som jag anser att vi absolut inte borde stå för. För det andra tar det en himla tid – flera arbetsdagar – att processa ärendet och den tiden kunde vi (Linnéa) använt till att skriva som är hennes egentliga sysselsättning. Vi förlorar alltså arbetsinkomst också!

—–

Linnéa har skrivit om detta flera gånger på hennes blogg. Hon började här och fortsatte med ett kortare inlägg här. Ganska snart blev det ytterligare ett längre inlägg om hur Elgiganten och Tele2 behandlar sina kunder. Sedan fick bloggläsarna läsa att hon tog hjälp av Wilhelm Landerholm som skrivit boken ”Skit i kunden”. Snart får Elgiganten och Tele2 nästa känga, även om Tele2 nu lovat att titta på det igen. Och så finns dagens uppföljning att läsa här.

Det finns fler som skriver bra om Elgiganten och hur de behandlar sina kunder. Titta också i detta blogginlägg där ovanstående bild har tagits från.

Snälla, sprid vidare. Alla ska veta vad Elgiganten och Tele2 (främst Elgiganten kanske) står och går för!

Har du på något sätt möjlighet att hjälpa oss och sätta press på Elgiganten och Tele2? Please do!

UPDATE

Tele2 har efter att detta unlägg skrivits varit fantastiska och hjälpt oss och kompenserat oss ordentligt. Tack så mycket för det Tele2!

4 reaktioner på ”Elgiganten och Tele2

 1. Hej,

  Jag har själv tagit hand om detta ärende nu. Vi tar fullt ansvar för telefonen och kommer att skicka ut en ny då Elgiganten inte kunnat reparera den gamla. Det är inte acceptabelt att betala för en icke fungerande telefon. Anledningen till att den inte reparerats är att garanti och försäkring inte täckte felet som uppstod i telefonen. Det står vi för här på Tele2 istället.

  Vi kommer även kompensera för eventuella kostnader hos Elgiganten och även för tiden som er fru inte kunnat använda telefonen.

  Maila mig gärna på mailadressen nedan om du har frågor eller funderingar

  Med vänliga hälsningar
  Lovisa Forslund, Tele2

  lovisa.forslund@tele2.com

  1. Tack så hemskt mycket för positivt (och korrekt) svar! Linnéa och du kan ju höras via mejl om det är något mer som ska fixas.

   Oerhört tacksam att ni hanterar detta korrekt. Vi stångade oss blodiga mot er partner.

 2. Har själv stött på problem med telefoner köpta från elgiganten men jag har aldrig upplevt att tele2 varit så nonchalanta som mot er. Det ligger under all kritik men det verkar som att det lönade sig att kämpa på! All lycka till er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *