Supertoto – Beskrivning och rättningsmall

supertotoSupertoto är flera onlinebolags (däribland Unibet) version av och konkurrent till Stryktipset på Svenska Spel. Supertoto är, liksom Stryktipset men till skillnad från Betssons version EttKryssTvå, ett så kallat poolspel. I ett poolspel spelar du mot övriga rader som läggs, det vill säga mot övriga spelare, och inte mot spelbolagen.

Precis som på Stryktipset ska man för ett visst antal matcher spela slutresultatet (1-X-2) och för detta spelar man multiplikativa (matematiska) system eller reducerade system. Det finns också möjligheter att slumpa fram rader.

Den stora fördelen med Supertoto jämfört med Stryktipset är att återbetalningen är 80% på det förstnämnda medan återbetalningen på Stryktipset bara är 65% i omgångar utan extra pengar i potten (Jackpott). Nackdelen är att omsättningen är låg. På Stryktipset är omsättningen mycket högre, vilket ger potential till större utdelning, men också möjligen fler ”dumma” spel (stående rader, oinsatta spel, icke ”spelvärda” spel mm) som en duktig spelare kan använda till sin fördel. Jag tror att det i långa loppet går att spela båda spelen med positivt resultat (positivt väntevärde). Det inbillar jag mig är svårare i EttKryssTvå där utdelningen baseras på fasta odds satta av bolaget. Återbetalningen är dock 85 % där.

Det finns olika versioner av Supertoto-spel. För alla versioner som jag har sett kostar en rad 0.10 Euro.

Olika versioner av Supertoto

I Supertoto Extra innehåller kupongen oftast tio eller tolv matcher, men ett annat antal erbjuds ibland. Vinstutbetalning sker på nio och tio rätt vid tio matcher samt elva och tolv rätt vid tolv matcher. Om ingen lyckas sätta alla resultat och få alla rätt ges ofta också utbetalning på rader med två fel. Supertoto Extra erbjuds ofta flera gånger i veckan

I Supertoto 14 är det fjorton matcher på kupongen. Vinstutbetalning sker för elva, tolv, tretton och fjorton rätt. Det finns också Supertoto 14 XL samt 14 XXL för att indikera att det är extra pengar i potten (Jackpott). Supertoto 14 erbjuds oftast en gång per helg.

Dessutom finns Supertoto Tennis där man kan spela vilken av två spelare som går längst i en turnering. Oavgjort resultat blir det om spelarna åker ut i samma omgång.

Rätta – Rättningsmall Supertoto med mera

Jag har tidigare delat med mig av rättningsmallar för multiplikativa spel på Stryktipset samt flera spel på ATG. Nämnda rättningsmallar har nu också blivit uppdaterade med uträkning av vinstutbetalning för Supertoto. Jag har också skrivit ett ganska ingående inlägg där formlerna som används för Stryktipset presenteras och det redovisas också hur jag kommit fram till dem. Exakt samma tankar kan såklart användas för liknande spel. Därför har rättningsmallen (i Excel) enkelt kunnat uppdaterats för att rätta multiplikativa spel på Supertoto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *